Üvegmozaik 11. kerületi raktárról azonnal! Mozaik csempe, üvegmozaik burkolatok, spanyol mozaik, dekor mozaik, egyedi mozaikok.

Mozaik csempe raktárról azonnal


Budapest 11.ker. Hunyadi J. u 162.  Vissza a főoldalra


Üvegmozaik burkolat készítése

 
Üvegmozaik fajtái
          

      
    Mozaik szinén papír hordozón
    Mozaik hátoldalán hálóra kasírozva
                
Alkalmazási területek:
                 IGEN
Medence
NEM !
                 IGEN
Gőzkabin
NEM !
                 IGEN
Zuhanyzó
NEM !
                 IGEN
Fürdőszoba
IGEN
           Kül- és beltérben
 
Beltérben
 
Részletek>>>>
 
Segédanyagok megválasztása
Olyan ragasztócsaládot válasszunk, amely rendelkezik az összes rétegrendhez szükséges anyagokkal. A különböző ragasztócsaládokat ne keverjük, hiszen nem biztos, hogy egymással kompatibilisek, és garancia is csak így érvényes. Az üvegmozaikhoz különösen fontos jó minőségű flexibilis ragasztó használata.
Mi a MAPEI termékcsaládot használjuk, és ajánljuk.
 
 
Falfelület előkészítése (kiegyenlítés, glettelés )
A legkevésbé látványos, de a legfontosabb munka.  Itt dől el, hogy milyen lesz a végeredmény. A burkolásra kerülő felületnek por- és zsírmentesnek kell lenni. A padló és a fal csatlakozásait tökéletesen derékszögűvé függőlegessé kell előkészíteni. Glettelés után a fal teljesen sík és sima legyen, ha nincs ettől eltérő megrendelői igény.
     

Ragasztás
Papírra kasírozott üvegmozaik
A jó minőségű fehér flexibilis ragasztót 3-4 mm-es fogas lehúzóval felhúzzuk a a burkolandó felületre, majd óvatosan nyomjuk bele a mozaiklapokat, a papírral borított oldalát magunk felé tartva. A gondos elhelyezés után a tökéletes tapadás érdekében a lapokat gumisimítóval paskolva ágyazzuk a ragasztóba.
A lapok közötti távolságnak meg kell egyeznie a lapokon belüli fugahézag méretével! A mozaik lapok színén lévő papírhordozó néhány mm-rel kisebb mint a mozaik lap széle, így jól láthatok a fuga osztások.
Az első 10-15 mozaiklap felragasztása után ellenőrizzük a mozaiklapok közötti távolságokat, mert ekkor még korrigálni tudjuk a hibákat.
 
       
 
Ives felületeknél a mozaik lapot, sorokra kell tépkedni és a mozaikcsíkokat soronként kell ragasztani, amihez nagy türelem, szakértelem és nem utolsó sorban gyakorlat szükséges.
  
         

 

Fugázás
A már leburkolt mozaiklapok színén lévő papírt kb. 24 óra múlva nedvesítsük be vizes szivaccsal. Csak annyira nedvesítsük be a papírt, hogy az könnyen leválasztható legyen. 10-15 perc várakozási idő után a papírt átlós irányban, a felső sarokból kiindulva húzzuk le a mozaikok felületéről.
Fokozott figyelmet igényel a megfelelő fugaszín kiválasztása, mivel a fuga színe jelentősen befolyásolhatja a burkolt mozaik látványát.
 
         

A papírlap eltávolítása után a mozaik szemeket ellenőrizzük. Az esetleg csorba, burkolás során sérült, elcsúszott mozaik szemeket cseréljük ki.

Ahol a fehér ragasztó esetleg kitüremkedik a fugahézagok között ott éles szerszámmal a felesleges anyagot ki kell kaparnunk, hogy helyet biztosítsunk a színes fugának. A megfelelő sűrűségű fuga anyagot fúgázó gumival bedolgozzuk a fugahézagokba, majd kis idő múlva a felesleget vizes szivaccsal lemossuk. Végül száraz ruhával átdörzsöljük a mozaik felületet.

                                                    
          
 

 

 Egyedi kirakás (fóliás mozaik) 
A felragasztás technológiája megegyezik a papírra kasírozott mozaik felragasztásával, a fóliával borított rész ugyanúgy magunk felé kerül.
A mozaikon levő fólia eltávolítása: a fóliás mozaik hosszabb száradási időt igényel. Hőmérséklettől függően, akár 48 óra is lehet a teljes kötési idő. A fóliát óvatosan sarokból indulva átlósan húzzuk le az üvegmozaikról. A fuga hézagok tisztása megegyezik a fent leírtakkal.
 
A burkolást csak olyan szakemberre bízzuk, aki tud referenciamunkát mutatni !
 

 

Tárolási tudnivalók:
A papírra kasírozott üvegmozaikot nedvességtől óvni kell, ugyanis nedvesség hatására a mozaik szemek a papírhordozóról még a felrakás előtt leesnek, így használhatatlanná válnak.
A fóliás mozaikot a nedvességen kívül elsősorban a túlzott felmelegedéstől, a tűző naptól kell megvédeni (pl. több órás forró autóban tárolás). Felhasználás előtt árnyékos, hűvös helyen tároljuk.
A dobozokat egyik fajtánál sem célszerű forgatni, élére állítani, ugyanis a papír, a fólia meggyűrődhet, deformálódhat.